Recipe: Fried Popia
6 portion
Ingredients
210 gm sengkuang (julienne)
50 gm carrot (julienne)
10 gm garlic
15 gm shallot pounded together
5 gm dried prawns (soaked)
3 nos Medium size prawns (remove skin and tail)
5gm dried taukwa skin (soaked in water until soften)
30gm groundnuts (fried without oil)
80 ml water
30 ml Oil for saute (A)
250 ml Oil for deep fry (B)
6 nos Popia skin (190 x 190)
1 no Egg (make into a thin omelet)
Salt and pepper Slurry as needed
20 gm Thai sauce
Procedures:
1. Cover the popia skins with a damp cloth to prevent them from becoming dry.
2. Prepare the carrot and sengkuang by shredding into fine julienne. Chopped the prawns into medium bite size and slice the softened taukwa skin into fine julienne.
3. Removed skins from the groundnuts by placing them in a tea towel and rubbing it aggressively. Later, pound the groundnuts using mortar until granule size.
4. Prepare the egg omelet and while it is still hot, rolled it and leave to cool. Slice the egg roll finely.
Resepi: popia goreng
hidangan: 6 orang
bahan-bahan
210g sengkuang (julienne)
50g lobak merah (julienne)
10g bawang putih (ditumbuk)
15g bawang merah (ditumbuk)
5g udang kering (direndam)
3 nos udang bersaiz sederhana (buang kepala dan ekor)
5g dried taukwa skin (direndam sampai lembut)
30g kacang tanah (fried without oil)
80ml air
30 ml minyak masak untuk menumis (A)
250 ml minyak masak untuk deep fry (B)
6 nos kulit Popia (190 x 190)
1 no telur (make into a thin omelet)
garam dan lada sulah
Slurry as needed
20 gm Thai sauce
Prosedur:
1. tutup kulit popia dengan kain yang lembap untuk menghalang mereka daripada menjadi kering.
2. Sediakan lobak merah dan Sengkuang, potong halus memanjang. Cincang udang ke dalam saiz sederhana dan kepingan kulit taukwa potong halus memanjang.
3. kacang tanah digoreng tanpa minyak. setelah itu, kulit kacang tanah tersebut dibuang. Kemudian, tumbuk kacang tanah dengan menggunakan lesung/mortar sehingga menjadi butir kecil.
4. Sediakan telur dadar dan semasa ia masih panas, gulung dan sejukkan telur dadar tersebut. Potong halus-halus.
5. Tumis bawang merah dan putih menggunakan minyak masak (A). setelah itu, masukkan udang kering dan udang segar yang telah dicincang.
6. Masukkan lobak merah dan sengkuang. seterusnya, masukkan kesemua bahan tadi dan gaul sehingga rata. garam secukup rasa.
7. masukkan inti ke dalam kulit popia dan gulung. gam hujung kulit dengan slurry(tepung jagung dicampur dengan air).
8. Goreng popia tersebut menggunakan minyak masak (B) dan sedia dihidang.
![]() |
kulit popia dan inti |
![]() |
popia: sebelum digoreng |
![]() |
popia goreng: sedia dimakan |
p.s i'm not the owner of the recipe. thanks to the original owner. :)
No comments:
Post a Comment